Zorgeloos op pad begint bij een goede voorbereiding.


Men denkt vaak dat een vaarbewijs nodig is om een jacht te kunnen huren. Dit is echter niet het geval. Onze motorkruiser is een praktisch schip dat makkelijk te hanteren is. De lengte van het schip is onder de 15 meter lang, waardoor een vaarbewijs niet nodig is.

Bij aankomst verwachten wij dat u zich voorbereid heeft op uw vaarvakantie en dat u op de hoogte bent van de vaarregels. Op http://varendoejesamen.nl/recreanten kunt u lezen wat erbij komt kijken om in Nederland te gaan varen. Op varendoejesamen.nl vindt u onderstaande documenten die u kunt lezen en downloaden ter voorbereiding van een zorgeloze vaarvakantie.

https://www.varendoejesamen.nl/storage/app/media/downloads/samen-veilig-varen.pdf

https://www.varendoejesamen.nl/storage/app/media/downloads/vlot-en-veilig-door-brug-en-sluis-.pdf

https://www.varendoejesamen.nl/storage/app/media/downloads/veilig-langs-een-veerpont.pdf

https://www.varendoejesamen.nl/storage/app/media/downloads/blauwe-bord.pdf

https://www.varendoejesamen.nl/storage/app/media/downloads/veilig_varen_op_de_gouwe.pdf


Voor afvaart
 krijgt u toelichting over het jacht waarop u gaat varen en door een korte vaarles / vaarcursus wordt u in de praktijk gewezen waarop u moet letten tijdens het varen. U kunt dan zelf oefenen met aanleggen, manoefreren e.d.

Meevarenden: Zeker als u geen ervaring heeft is het belangrijk dat meevarende ook betrokken zijn bij de uitleg. Met name bij het aanleggen en kaartlezen. Ook in noodgevallen zou een meevarende het stuur moeten kunnen overnemen.

Net als een auto, moet ook een motorjacht regelmatig gecontroleerd worden. Voor afvaart zult u deze controles samen uitvoeren met de instructeur. Tijdens uw vaarvakantie dient u deze handelingen (zonodig) zelf uit te voeren. Hieronder enkele handelingen die u krijgt uitgelegd.

 Olie controleren

 Vetpomp; 1 keer per dag voor het varen aandraaien (vetgesmeerde schroefas)

 Dashboard 

 Toilet 

 Douche

 Verwarming

 Gasflessen wisselen

 Alarmsignalen (lampjes en geluidsignalen)

 Aanleggen en manoevreren